Gaver

Tips til miljøvennlige gaver

Publisert
miljøvennlige gaver

Sliter du med å finne gaver til familie, venner og bekjente ved bursdager, jul og andre anledninger? Har alle de du ønsker å gi gave til allerede alt og litt til? For svært mange nordmenn er gaver synonymt med ting, gjenstander man kan bruke eller legge i skapet, men stadig fler av oss har fått øynene opp for at gaver også kan gis i form av opplevelser. Stadig flere av oss ønsker å få opplevelser eller enn gjenstander.

Opplevelser kan være en kinotur, en dag på byen, middag på restaurant, filmkveld, overnatting, båttur eller en reise ut i verden. Hos Mony.no kan du søke om lån slik at du kan gi noen du kjenner en flott opplevelse som gave.

Gi bort en opplevelse

Det økende søkelyset på å gi bort opplevelser henger også sammen med at stadig flere nordmenn, særlig de unge, er opptatt av miljøutfordringene samfunnet vårt står overfor. Undersøkelser viser at skulle alle levd som nordmenn ville vi trengt hele syv jordkloder til før livsstilen vår hadde vært bærekraftig. Vi lever i et forbrukersamfunn, et bruk og kast samfunn hvor gjenstander har liten verdi og designet for å gå i stykker etter kort tid.

Vi lever også i et samfunn hvor vi hver dag møter press om å kjøpe nye ting. Vi får stadig oppfordringer om å oppgradere garderoben, bytte ut bilen, pusse opp huset og hytta og båten ved havnen. Å heller gi opplevelser en nok en bruksting som folk glemmer at de har, kan tolkes som en reaksjon mot vårt miljøødeleggende og stressende forbrukersamfunn.

Tiden vi bruker sammen har en verdi

Opplevelser skaper minner du og dine deler resten av livet. Det har en verdi, noe som aldri blir glemt eller lagt bort. Det sies at folk har nok ting, men mangler opplevelser. Og som nevnt trenger ikke gode opplevelser å være dyre eller langt borte. En hyggelig filmkveld kan bety ekstremt mye. Det er tiden vi tilbringer med hverandre som betyr noe.

Men hvis du allikevel ønsker å gi bort gjenstander til folk i gaver, finnes det gode alternativer. Du trenger ikke å kjøpe nytt, men kjøper du nye ting så velg kvalitet.

Eksempel på ting du kan kjøpe nytt med god samvittighet er:

 •         Bivokslys
 •         Sugerør i stål
 •         Matbokser og drikkeflasker av stål
 •         Giftfri og økologisk sminke
 •         Matkurv
 •         Vin
 •         Handlenett med et fint mønster
 •         Økologiske badeprodukter
 •         Ryggsekker og vesker laget av resirkulerte materialer
 •         Reisekopp og reisebestikk
 •         Abonnement på magasiner og blader

Brukte gaver

Spørreundersøkelser viser at mange nordmenn ikke har noe imot å få brukte gaver. Du kan gjøre fantastiske kupp på bruktbutikker, bruktmarkeder og bruktnettbutikker. Kjenner du for eksempel en som elsker å lese, finner du haugevis av spennende bøker på bruktbutikker til slikk og ingenting. En bok til 300 kr hos bokhandleren kan du finne til 50 kr på bruktbutikken. Spar penger og spar miljø på en og samme gang.

Andre gaver du kan gi bort med god samvittighet er gaver som hjelper andre. Du kan for eksempel kjøpe produkter som lys og julepynt hvor pengene går til å hjelpe de som ikke har noe hjem, eller vanskelig med å få jobb av en eller annen grunn. Du kan også gi bort støtte til ulike hjelpeorganisasjoner, miljøorganisasjoner osv. Når du velger å gi ut slike gaver for du et vakkert takkekort som du kan gi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *