Helse

E-sigaretter – et godt alternativ

E-sigaretter

Den som liker å røyke, men som samtidig vil ta bedre vare på lungene, gjør lurt i å vurdere e-sigaretter. De vil hjelpe til med å kutte ned på den vanlige røyken, samtidig som de er både billigere og mindre skitne, enn vanlig røyk.

Er e-sigaretter fra xsmoke sunnere enn vanlige sigaretter?

Mange produsenter av vape-utstyr påstår at deres produkter er sunnere enn vanlige sigaretter. Man får ikke i seg like mange skadelige stoffer, når man ikke inhalerer brennende tobakk, men i stedet velger å fordampe kunstig smak, som også er tilsatt en viss mengde ren nikotin. Smakstilsetningen er selvfølgelig ikke farlig for folk, og det er smaker som er godkjente for inntak, altså som menneske-«mat». Nikotinen er derimot ikke sunnere om den vapes eller om den røykes inn med en sigarett.

Derfor er det å gå litt for langt å påstå at vaping er et direkte sunt alternativ til tobakk. På samme måte som snusing, så skåner det lungene for en del skadestoffer, men på samme måte som snus har det også noen negative effekter på kroppen.

Effekter av nikotin på kroppen

Den største ulempen med nikotin er at det er en alkaloid, som virker direkte på hjernen, og dermed gjør en avhengig. Stoffet er meget vanedannende. Dertil virker nikotin innstrammende på det cardio-vaskulare systemet. Dette betyr at blodårene snører seg sammen, slik at blodtrykket stiger noe som også er grunnen til at man føler seg kvikkere etter en røyk, og som også er grunnen til at drikking av alkohol og røyk går så godt sammen. Av alkohol slappes nemlig årenettet av, og blodet fortynnes. De to stoffene regulerer altså hverandres bi-effekter, samtidig som de gir en følelse av velvære eller eufori.

Om nikotin derimot inntas uten selskap, vil man raskt merke at man blir mindre sprek av bruken. Her er det ikke snakk om den langvarige bruken, men om den umiddelbare bruken av nikotin. Innstrammingen av kroppens blodårer fører fortsatt til at lungekapillærene strammes inn, og at kroppen derfor tar opp mindre oksygen. Du kan faktisk teste det selv. Ta deg for eksempel en joggetur to ganger etter hverandre, med noen dagers mellomrom. Den første gangen tar du deg en vape før du legger ut, og tar så mange runder som du orker, før du gir deg og begynner å labbe. Neste gang begynner du etter to timer uten røyk. Da vil du merke at du holder en god del lenger.