Økonomi

Veien ut av økonomiske vanskeligheter

refinansiering

Om du havner i økonomiske problemer, kan det hele ofte fortone seg som uovervinnelig. Men det finnes selvfølgelig alltid en vei ut av problemene. Det viktigste er å ta to steg tilbake, slappe av litt, for så å gjenopprette oversikten over tingenes tilstand. 

Det første steget i riktig retning, når det kommer til å skaffe seg oversikten over ting, er at man setter opp et budsjett, eller fører et regnskap. Et regnskap er noe som kan være ganske komplisert, og arbeidet virker ofte stort, om man kun fører det en gang i året, i forkant av selvangivelsen. Selv om det kan være vanskelig å motivere seg selv til å gjøre noe oftere, så burde man skape en vane for å føre regnskapet en gang i uka, eller i alle fall en gang i måneden. Regnskapet bruker man så for å estimere det fremtidige forbruket, og for å sette opp et budsjett for fremtiden, som inkluderer alle løpende utgifter, så vel som en konto for tilfeldig forbruk.

Fordeler med refinansiering av lån

Om man har havnet i økonomiske vansker er et av resultatene gjerne at man ikke lenger klarer å håndtere sin oppsamlede gjeld. Det kan hende man har samlet opp noen ubetalte regninger fra kredittkort, eller at man har en dispokreditt eller et forbrukslån som løper. Kanskje har du alle disse tingene på en gang?

For det første så er mange forskjellige lån vanskelig å holde styr på. Om man velger refinansiering av gjelden, må man kun holde orden på ett lån. Om du dertil betaler termingebyrer på hver av disse bitene med gjeld, er dette enda en god grunn til å lete etter en gunstig avtale for refinansieringen. Om man finner den riktige avtalen, så vil man ende opp med at man sparer noen tusenlapper per år, som deretter kan brukes til å ta hånd om gjelden.

Det er ikke alltid at det lønner seg å velge refinansiering

Det store spørsmålet om lønnsomhet er noe som du må ta hensyn til når du vurderer refinansiering. Ofte havarerer nemlig disse forsøkene på å samle gjelden, enten ved at etableringsgebyret er for høyt, eller at andre gebyrer, samt den nominelle renten blir for høy. Den gode nyheten på dette feltet er at det finnes en stor skare av tilbydere, og at der er store marginer mellom de dyreste refinansieringstilbudene, og de billigste tilbudene som man finner på det norske markedet. Orienter deg godt om de gjeldende betingelsene, og søk gjerne hos flere, for å sikre de beste tilbudene.