bolig

Vinkjøleskap – for perfekt lagring

vin

Dersom du liker å lagre vin over tid, slik man ofte anbefales å gjøre med bedre viner, er det viktig å tenker over hvor og hvordan den skal lagres. Tre faktorer er avgjørende for hvordan vin utvikler seg når du lagrer den: lys, fuktighet og temperatur. Med et vinkjøleskap kan du regulere alle tre på optimalt vis.

Både sollys og kunstig belysning kan sette sine spor i vinen din. Det gjelder særlig hvitvin, som er mest påvirkelig, og jo hvitere (lysere) den er i farge, jo større risiko hefter ved å eksponere den for lys. Det er nettopp derfor slike viner ofte kommer i mørke flasker som skal beskytte innholdet. Lyse, grønne og blå flasker er derimot mer utsatt. Fra gammelt av har man gjerne lagret slike flasker i esker eller kasser i en kjeller, men i den moderne verden er det tross alt slik at de fleste av oss ikke har en vinkjeller, og heller ikke ubegrenset med plass.

Fuktighet kan også være viktig, fordi for tørr luft kan gjøre at korken tørker ut, som igjen kan føre til at vinen ødelegges og «smaker kork» som vi gjerne sier. Det kan også bli for mye fuktighet.

Viktigst av alt er imidlertid å oppbevare vinen ved riktig temperatur, og det er særlig her et vinskap er gull verdt. Ingenting bidrar mer til å videreutvikle vinens aroma og komplekse smak enn lagring over tid i et relativt kjølig rom. Særlig temperaturer over 25 grader er uheldige, fordi de kan gi vinen en søtladen smak og en sausaktig konsistens. Noen viner er mer ømfiendtlig enn andre, som for eksempel Riesling.

Noe som kanskje er like utbredt og faretruende i norsk sammenhenger at vinen kan bli for kald, som i verste fall kan ødelegge ikke bare vinen, men også korken og flasken, og dermed skape komplett kaos. Det er også viktig å unngå for store svingninger i temperaturen – for eksempel å sette varm vin direkte i kjøleskapet kan være uheldig.

Nøkkelen er derfor et moderne vinskap som gir vinen de rette omgivelsene. Bruker du noen kroner på å få tak i bedre vin, er det desto viktigere å passe på at kvaliteten holder seg eller forhåpentligvis utvikler seg. Det kan du gjøre med et vinskap som gir deg ideell belysning og fuktighet, og samtidig gir deg anledning til å sette temperaturen til riktig nivå, avhengig av hva slags vin du skal oppbevare.

Les mer på denne nettsiden.