Annonse

Valg av riktig vektstang for din trening – en guide

Skal du kjøpe en vektstang, men er usikker på hvilken som passer best til din trening? Det er faktisk ikke enkelt å vite hvilken vektstang du bør velge, for det finnes mange ulike typer på markedet. Men ingen grunn til bekymring – vi har den perfekte guiden til å velge den riktige vektstangen for din trening. Her får du lære om ulike typer, hva som er viktig å vite om hver og en av dem og hvordan du kan finne den som passer akkurat for deg.

1. Treningsform

Først og fremst, må du tenke på hvor du skal bruke vektstangen og til hvilke treningsformer den er ment for. For eksempel, hvis du trener styrke i en knebøyrack, og du vil ha en tung stang som tåler belastning, bør du velge en olympisk vektstang. Hvis du derimot driver med CrossFit eller funksjonell trening, kan en lettere stang være mer å foretrekke.

2. Materiale

Det finnes to hovedtyper av vektstangs-materiale: stål og aluminium. Stål er det mest vanlige og solide materialet som tåler mye vekt, mens aluminium er lettere og mer fleksibelt og passer derfor bedre for lettere vekttauer og øvelser. Velg derfor en stang som samsvarer med ditt treningsnivå.

3. Lengde

Vektstangenes lengde vil også ha en innvirkning på øvelser og treningsformer. En olympisk vektstang bør ha lengde på minst 2,2 meter. På den annen side, hvis du trener med en kort stang, kan du generelt sett trene mer ved å løfte motstanden på et håndtak enn å flytte vekten over større avstander. Så velg en lengde som samsvarer med øvelsene du vanligvis utfører.

4. Vekt

Vektstagens egenvekt kan også ha en betydning for din trening. Hvis du skal løfte tung, bør du velge en vektstang som har en større egenvekt enn lettere stenger som er mer egnet for kondisjonstrening. Men husk, jo lettere stangen er, jo mer fleksibel er det å utføre tekniske øvelser.

5. Pris

Pris er selvsagt også en viktig faktor når du velger en vektstang. De olympiske stengene er de dyreste og koster derfor mer, mens lettere stenger har en lavere pris. Men husk at kvaliteten også spiller inn og at en dyr stang gjerne er verdt pengene hvis du trener tungt og mye.

Konklusjon

Å velge riktig vektstang for din trening kan virke vanskelig, men ved å følge disse enkle tipsene har du en god guide for å finne den som passer for deg. Husk å vurdere din treningsform, stangens materiale, lengden, vekten og prisen på vektstangen før du tar en beslutning. Med disse faktorene i tankene, kan du være trygg på at du investerer i riktig vektstang som vil hjelpe deg å nå ditt treningsmål. Lykke til med treningen!