bolig

Ergonomiske løsninger er viktige når du velger nytt kjøkken

Nordmenn bruker kanskje ikke like mye tid på kjøkkenet som før, i hvert fall ikke sammenlignet med den generasjonen som laget det aller meste fra bunnen av. Samtidig er det mange som har matlaging som hobby, og kjøkkenet er fortsatt et sentralt rom i de aller fleste husholdninger. Det lages mat, leses lekser og jobbes på hjemmekontor – og da er ergonomien viktig.

Tenk på hvordan kjøkkenet skal brukes

De store kjøkkenleverandørene har egne ansatte som hjelper til med planleggingen av kjøkkenet, og AUBO kjøkken har for eksempel mange norske forhandlere. Samtidig er det bare du som vet hvordan du benytter kjøkkenet ditt. Derfor kan du få inspirasjon til ditt AUBO kjøkken her, men det er særlig i møtet med kjøkkenkonsulenten som du virkelig kan kombinere dine innspill og behov med mulighetene som kjøkkenet gir.

Det er kjøkkenet som skal tilpasses deg og dine behov, og ikke omvendt. Husk på at tilnærmet alt kan skreddersys, det gjelder både standardoppsett med skap og alt fra benkeplater til sitteløsninger. Det er selvfølgelig fint å hente inspirasjon fra forskjellige ferdige løsninger, men ikke la dem begrense kreativiteten din.

Tenk nytt når det gjelder plassering

I dag er det vanlig at stekeovnen plasseres litt høyere opp i kjøkkeninnredningen. Det kan være et spennende designgrep, men gjør dessuten at du ikke trenger å bøye deg ned for å komme til stekeovnen.

Oppvaskmaskinen plasseres fortsatt nede på gulvnivå, men det finnes noen modeller som løfter opp det nederste nivået, noe som uten tvil kan gjøre jobben med oppvasken enklere. Det finnes også ergonomiske alternativer når det gjelder kjøl og frys, for eksempel i form av integrerte kjøle- for fryseskuffer i kjøkkeninnredningen. Disse er fortsatt relativt kostbare, men kan være et spennende alternativ for hobbykokken.

Avslutningsvis er det også viktig å se på kjøkkenet som en helhet, og plassere de forskjellige elementene i rommet på en optimal måte.